luni, 1 noiembrie 2010

Beneficiile consumului de alimente organice

In termeni simplii, alimentele organice sunt acele alimente care au fost produse fara a se folosi chimicale daunatoare (pentru eliminarea buruienilor), fungicide (pentru eliminarea mucegaiului) sau insecticide (pentru eliminarea insectelor), acestea avand potential cancerigen. De asemenea, daca vorbim de produse organice, este interzisa folosirea antibioticelor in hrana animalelor. Agricultura organica este buna si pentru fermieri deoarece, in situatia respectiva, acestia nu sunt expusi contactului cu unele substante chimice sau cu unele pesticide sintetice. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a raportat milioane de cazuri de otravire neintentionata si de oameni care au vrut sa se sinucida folosind pesticide. Este estimat ca in jur de 25 de milioane de muncitori din agricultura sufera o data pe an de pe urma otravirii.

Randamentul in cazul productiei organice este deseori mai scazut deoarece fermele nu folosesc ingrasaminte artificiale, pesticide sau alte tehnici. Intensitatea muncii este mai mare iar multe ferme sunt mai mici decat cele conventionale, nefiind atat de profitabile. Totusi, in ultimul deceniu, ca un raspuns la cererea in crestere, aprozarele se aprovizioneaza cu o cantitate mai mare de produse organice, fructe si legume, lapte, mancare pentru bebelusi si carnuri. S-au deschis de asemenea lanturi de magazine cu alimente sanatoase. Multi oameni sunt pregatiti sa accepte costul mai mare si platesc mai mult deoarece cred ca alimentele organice sunt mai sigure si au o valoare nutritiva mai ridicata decat cele produse prin metode conventionale. In general se crede ca alimentele organice reduc riscurile de sanatate mai ales in cazul femeilor gravide si al copiilor. Beneficiile lor fac sa merite pretul mai ridicat. Este normal ca persoanele vulnerabile sa consume cat de des pot fructe si legume organice, acestea fiind purtatoarele celor mai mari cantitati de pesticide. Unii suspecteaza faptul ca dozele ridicate de pesticide pot cauza probleme neurologice si ale sistemului reproducator. Hrana organica, fie ea reprezentata de fructe sau legume, este mai importanta pentru copii si femei insarcinate deoarece organele reproducatoare si creierul copiilor sunt in dezvoltare, iar sistemul lor imunitar nu este atat de puternic. Nivelul de antioxidanti, substante importante in nutritia omului pe langa minerale si vitamine, este mai ridicat in alimentele organice. Acest lucru poate fi datorat faptului ca, din cauza absentei pesticidelor, plantele trebuie sa produca o cantitate mai mare de substante chimice naturale.

Informatiile curente sugereaza niveluri mai ridicate ale unor componente nutritive in cazul alimentelor organice dar avantajele acestor alimente trebuie cercetate mai in amanunt. Multi nutritionisti spun ca o dieta bine gandita, organica sau nu, este suficienta pentru o absorbtie sanatoasa de substante nutritive. Sustinatorii alimentelor organice spun ca, daca exista un consum indelungat, chiar si avantajele minore pot deveni semnificative in timp. Aceste intrebari isi pot gasi raspunsul doar prin studii stiintifice pe un numar mai mare de indivizi, studii dificil de realizat. Cercetarile legate de sanatatea si beneficiile pentru mediu ale oricarui sistem necesita o analiza a unui intreg ciclu de viata si evaluarea beneficiilor problemelor care apar in fiecare stadiu. De exemplu, desi agricultura organica este benefica pentru conservarea habitatelor si a vietii salbatice datorita poluarii mai reduse a mediului si a pastrarii fertilitatii solului, criticii spun ca exista si dezavantaje fata de metodele conventionale de productie agricola de pomi fructiferi sau bovine si porcine. Desi productia organica nu este solutia perfecta la nivel stiintific sau practic, va fi tot timpul prezenta deoarece se adauga la alternativele disponibile consumatorilor care sunt mai preocupati de sisteme de productie a alimentelor sanatoase.